Mini torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zazwyczaj ciasta piecze się w prodiżu bądź w piekarniku. Można również piec w mikrofalówce, ale moje jest pieczone a raczej smażone na patelni.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka[około 25 dkg]
    1 duże jajko
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżki miękkiej margaryny
    12 dkg sera półtłustego
    1/2 łyżki octu
    1/2 łyżki sody

    krem
    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 margaryna

Mini torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pLACKI 1. Wyrobić ręcznie ciasto dodając tyle mąki,żeby dało się wałkować.Podzielić na 12 części [najlepiej brać po kawałku ciasta i wałkować na cienki placek , ja dodatkowo wykrawałam kółko przy pomocy talerzyka i wyszło mi 12 takich placuszków] .
  • Usmażone placki 2. Placki piec pojedyńczo na suchej patelni z obu stron.
  • Przełożone placki 3. 2 szkl .mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ,a resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną . Mleko z mąkami wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. wystudzić. Margarynę utrzeć stopniowo dodając ostudzony budyń. Taką masą przekładamy usmażone placki .
  • Torcik 4. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień , wtedy placki nasiąkną trochę masą budyniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy