Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

male jest pyszne5 porcji

  • 60 min

Składniki:


  • na ciasto
    2 szk mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    pół kostki margaryny
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili
    szczypta soli

    nadzienie
    500 g szpinaku
    100 g sera feta
    100 g sera białego
    pół cebuli
    tłuszcz do smażenia
    3 ząbki czosnku
    pieprz ziołowy staropolski
    pieprz czarny mielony
    150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy
    żółty ser
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 1. Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm.
    Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą)
  • Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 2. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym.
    Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano.
    Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min.
    Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować