Mini tarty z żurawinowym kremem

0 (0 ocen)

Niestety talentu do dekorowania brak, ale za to smakiem ciasteczka nadrabiają niedociągnięcia w wyglądzie:)), zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:

    3/4 szklanki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka soku z cytryny'
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    60 g margaryny
    1 łyżka zimnej wody

    Krem:

    70 g białego sera półtłustego
    200 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żurawiny w słoiku do mięs
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    Do dekoracji:

    płatki czekolady
    perełki
    błyszczący cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Mini tarty z żurawinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do maki dodać margarynę 1. Ciasto:
    Do miski przesiać makę oraz cukier puder. Dodać skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i łączyć z mąką.
  • dodać jajko 2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli nadal jest za "sypkie" dodać wodę i dokończyć zagniatanie.
  • 3. Zrobić kulę i owinąć w folię. Odłożyć do zamrażalnika na 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i rozmiarze większym niż foremka do mini tarty.
  • wylepić foremki 4. Wylepić dno i boki a nadmiar ciasta odciąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Położyć kawałek papieru do pieczenia o wysypać suchym grochem lub fasolą. Piec w 180 st około 13-15 minut, następnie zdjąć papier i dopiec jeszcze około 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • ser zmiksować z żurawiną 5. Krem:
    Do miski przełożyć ser, dodać sok z cytryny oraz cukier waniliowy i miksować mikserem. Dodać 2 łyżeczki żurawiny i połączyć składniki mikserem.
  • obie masy połączyć 6. W drugiej misce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać resztę żurawiny i delikatnie wymieszać. Do śmietany dodać ser i mikserem na niskich obrotach połączyć obie masy.
  • 7. Wykonanie:
    ciasto kruche wyjąć z foremek i napełnić obficie kremem. Udekorować. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować