Niestety talentu do dekorowania brak, ale za to smakiem ciasteczka nadrabiają niedociągnięcia w wyglądzie:)), zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny'
skórka otarta z 1/2 cytryny
60 g margaryny
1 łyżka zimnej wody
Krem:
70 g białego sera półtłustego
200 ml śmietany 30%
4 łyżeczki żurawiny w słoiku do mięs
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Mini tarty z żurawinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przesiać makę oraz cukier puder. Dodać skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i łączyć z mąką.
2.Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli nadal jest za "sypkie" dodać wodę i dokończyć zagniatanie.
3.Zrobić kulę i owinąć w folię. Odłożyć do zamrażalnika na 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i rozmiarze większym niż foremka do mini tarty.
4.Wylepić dno i boki a nadmiar ciasta odciąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Położyć kawałek papieru do pieczenia o wysypać suchym grochem lub fasolą. Piec w 180 st około 13-15 minut, następnie zdjąć papier i dopiec jeszcze około 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
5.Krem:
Do miski przełożyć ser, dodać sok z cytryny oraz cukier waniliowy i miksować mikserem. Dodać 2 łyżeczki żurawiny i połączyć składniki mikserem.
6.W drugiej misce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać resztę żurawiny i delikatnie wymieszać. Do śmietany dodać ser i mikserem na niskich obrotach połączyć obie masy.
7.Wykonanie:
ciasto kruche wyjąć z foremek i napełnić obficie kremem. Udekorować. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze