Mini tarty z warzywami i serem feta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Malutkie tarty w wersji mini na bogato,pyszne na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g maki pszennej
    125 g margaryny
    1 jajko
    3 łyżki wody
    szczypta soli
    na nadzienie:
    3 łyżki śmietany
    1 cebula
    2 żółtka
    120 g startego sera żółtego
    sól
    pieprz
    na wierzch:
    100 g brokuła
    1/4 czerwonej,żółtej i pomarańczowej papryki
    1/4 małej cukinii
    1/2 pomidora
    60 g sera feta
    1 starta rzodkiewka
    olej
    ponadto:
    foremki do pieczenia tartaletek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty z warzywami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli,margarynę i jajko i zagnieść szybko ciasto.
    Zagniecione ciasto podzielić na 7 części i wylepić nim foremki na tartaletki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiec przez około 15 minut.
  • 2. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju,przestudzić.
    Śmietanę,żółtka i starty ser przełożyć do miski,dodać cebulę,pieprz i sól do smaku i wymieszać,
    Masą wypełnić podpieczone mini tarty.
  • 3. Brokuł umyć podzielić na malutkie różyczki,włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut,wyłożyć na sito i ostudzić.
    Papryki i cukinię oczyścić,następnie pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju,aż trochę zmiękną,przestudzić.
    Ser feta i pomidora także pokroić w kostkę.
    Warzywa i ser rozłożyć na masie śmietanowo-jajecznej,ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut.
    Wyjąć z piekarnika posypać startą rzodkiewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować