Malutkie tarty w wersji mini na bogato,pyszne na ciepło jak i na zimno.
60 min
Składniki:
na ciasto:
200 g maki pszennej
125 g margaryny
1 jajko
3 łyżki wody
szczypta soli
na nadzienie:
3 łyżki śmietany
1 cebula
2 żółtka
120 g startego sera żółtego
sól
pieprz
na wierzch:
100 g brokuła
1/4 czerwonej,żółtej i pomarańczowej papryki
1/4 małej cukinii
1/2 pomidora
60 g sera feta
1 starta rzodkiewka
olej
ponadto:
foremki do pieczenia tartaletek
Mini tarty z warzywami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli,margarynę i jajko i zagnieść szybko ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na 7 części i wylepić nim foremki na tartaletki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiec przez około 15 minut.
2.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju,przestudzić.
Śmietanę,żółtka i starty ser przełożyć do miski,dodać cebulę,pieprz i sól do smaku i wymieszać,
Masą wypełnić podpieczone mini tarty.
3.Brokuł umyć podzielić na malutkie różyczki,włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut,wyłożyć na sito i ostudzić.
Papryki i cukinię oczyścić,następnie pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju,aż trochę zmiękną,przestudzić.
Ser feta i pomidora także pokroić w kostkę.
Warzywa i ser rozłożyć na masie śmietanowo-jajecznej,ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika posypać startą rzodkiewką.
Komentarze