Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką

0 (0 ocen)

Tarta w wersji mini z czekoladową bitą śmietana i truskawkami.

Składniki:

  • kruche ciasto
    250 g mąki pszennej
    125 g margaryny lub masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli

    400 ml śmietanki czekoladowej
    truskawki
    perełki do dekoracji

Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam szprycy. Udekorować dowolnie truskawkami i perełkami. oczywiście można użyć też innych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy