Kruche ciasto wypełnione nadzieniem z sera i dyni, posypane płatkami migdału, taki deser na kilka kęsów
Składniki:
Na 12 sztuk
Ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
żółtko
łyżka śmietany- opcjonalnie
Nadzienie:
12 dag twarogu półtłustego
1/2 szkl. musu z dyni pieczonej
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki imbiru
migdały w płatkach ok. 4 łyżki
kakao do posypania ok 1 łyżka
Mini tarty z serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtko i cukier, szybko zagnieść ciasto, jeśli jest bardzo twarde i nie chce się skleić , dodać śmietanę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
2.W tym czasie zrobić farsz, ser zmiksować z musem z dyni. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać do sera, wymieszać. Z białka ubić pianę połączyć ją z mąką ziemniaczaną, a potem delikatnie wymieszać z nadzieniem.
Przyprawić imbirem.
3.Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, wykrawać krążki i wylepić foremki tartaletki wysmarowane lekko tłuszczem.
Podpiec 10 minut w temperaturze 180 *C.
Spód ciasta posypać przez sitko kakao (zapobiegnie to wilgotnieniu ciasta od farszu i ciasteczko będzie ładniej wyglądać)
Wyłożyć farsz, posypać płatkami migdałów, zapiec jeszcze ok , 15-20 minut w 175 *C
Porady
Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta może dodać więcej cukru do farszu.
Komentarze