Mini tarty z kremem budyniowym i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy ją w zamrażalniku min. pół godziny. Ciastem wylepiamy foremki. Spody nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20 minut.
Nadzienie:
Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlewać powoli rozrobiony proszek i energicznie mieszać do zgęstnienia. Przestudzony krem przełożyć do szprycy.
Spody korpusów babeczek posmarować dżemem porzeczkowym. Szprycą nakładać krem budyniowy. Na wierzchu masy umieścić wiśnię i całość udekorować startą czekoladą.
Porady
Składniki na ciasto kruche wystarczą na 16 sztuk małych korpusów babeczek (średnicy ok. 6cm) / 8 mini tart / tartinek (średnicy ok. 10cm).
Komentarze