Mini tarty z kremem budyniowym i wiśnią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy kruchego ciasta i kakao.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    160g zimnego masła
    80g cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    300g mąki pszennej

    Krem budyniowy:
    Budyń do ciast i kremów czekoladowy smak 40g
    500ml mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    100g masła
    60g cukru

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada
    wiśnia w spirytusie
    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty z kremem budyniowym i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy ją w zamrażalniku min. pół godziny. Ciastem wylepiamy foremki. Spody nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20 minut.

    Nadzienie:
    Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlewać powoli rozrobiony proszek i energicznie mieszać do zgęstnienia. Przestudzony krem przełożyć do szprycy.

    Spody korpusów babeczek posmarować dżemem porzeczkowym. Szprycą nakładać krem budyniowy. Na wierzchu masy umieścić wiśnię i całość udekorować startą czekoladą.

Porady

Składniki na ciasto kruche wystarczą na 16 sztuk małych korpusów babeczek (średnicy ok. 6cm) / 8 mini tart / tartinek (średnicy ok. 10cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować