mini tarty z kajmakiem i bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Banany doskonale komponują się z kruchą tartą, słodkim kajmakiem i bitą śmietaną.
Deser doskonały do kawy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 ¼ szkl. mąki krupczatki,
    150 g masła,
    1/3 szkl. cukru,
    szczypta soli,
    2 łyżeczki ciemnego kakao,
    2 łyżki zimnej wody,
    1 żółtko

    Krem:
    250 ml kremówki,
    1 opakowanie śmietan-fix,
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    ½ puszki kajmaku,
    1-2 banany,
    sok z cytryny,
    wiórki czekoladowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Kajmak

Mini tarty z kajmakiem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
    Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
    Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

    Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.

    Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować