Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą

0 (0 ocen)

Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;)

Składniki:

  • Składniki na ciasto na 4 porcje:
    200 g masła
    300 g mąki
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki ciepłej wody
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    4 gruszki
    200 g sera gorgonzola
    100 ml śmietanki kremówki 30 %
    4 plastry szynki parmeńskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor.
  • mini tarty z gruszką 2. Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mini tarty

To może cię zainteresować