Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami to moja propozycja na szybki ale ciekawy obiad. Nie dość, że wyglądają kusząco to są bardzo syte i smaczne. Możemy je serwować na obiad lub jako przystawkę!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki (wyszło 8 mini tart):
    ◦1 opakowanie ciasta francuskiego
    ◦100 ml śmietany kwaśnej 18%
    ◦150 g żółtego sera startego na tarce
    ◦2 jajka
    ◦1 łyżka świeżego tymianku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 filet z kurczaka
    ◦1 łyżeczka czosnku granulowanego
    ◦2-3 suszone pomidory
    ◦kilka różyczek brokuła
    ◦60 g zielonego mrożonego groszku
    ◦50 g sera pleśniowego (użyłam złoty lazur)
    ◦masło do wysmarowania foremek
    ◦1 łyżka oliwy

Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami 1. Przygotowanie sosu:

    W misce mieszamy śmietanę z żółtym serem i 2 jajkami. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami 2. Przygotowanie nadzienia:

    Filet z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

    Zielony groszek i brokuł gotujemy al dente (ok 2-3 minut).Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

    Suszone pomidory i ser pleśniowy kroimy w kostkę.
  • Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami 3. Wykonanie:

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (foremki do zapiekania) smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy nadzienie (kurczaka, brokuł, zielony groszek i suszone pomidory) oprócz sera pleśniwego. Zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy po kilka kawałków sera pleśniowego i zapiekamy przez ok. 25 minut aż ciasto i sos się zarumieni.

    Podajemy ciepłe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mini tarty

To może cię zainteresować