Mini-tarty pełnoziarniste ze szparagami

0 (0 ocen)

Warzywnie i kolorowo :)

Składniki:

  • ciasto na 4 tarty o średnicy 12 cm:
    220 g mąki pszennej graham
    150 g masła
    1/2 łyżeczki soli

    nadzienie:
    1/2 pęczka szparagów
    1/2 pora
    1/2 czerwonej papryki
    ok. 10 czarnych oliwek
    5 jajek
    1 mały jogurt naturalny
    sól i pieprz
    chili

Mini-tarty pełnoziarniste ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4, rozwałkować i wykleić nim 4 foremki do tartaletek.
  • 2. Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić w plasterki, ok. 5-centymetrowe główki zostawić w całości. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pora i szparagi (bez główek), posypać solą i pieprzem i zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki i plasterki. Jajka roztrzepać z jogurtem, wymieszać z warzywami, doprawić solą, pieprzem i chili.
  • w piekarniku 3. Masę jajeczno-warzywną wylać na przygotowane spody, na wierzchu ułożyć główki szparagów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 30 minut. Podawać ciepłe :)

Porady

Spody można najpierw podpiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy