Takie tarty są szybkie w robieniu i świetnie sprawdzą się jako przekąski na wszelkie domowe imprezy. Dobrze smakują również na zimno.
40 min
Składniki:
275 g ciasta francuskiego (1 rolka)
150 g boczku surowego
180 g wędzonego twarogu
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 jajka
4 łyżki jogurtu greckiego
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Mini tarty na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni, aż wytopi się i będzie chrupiący.
2.Jajka wbij do miski, rozbełtaj, dodaj jogurt i przyprawy, wymieszaj.
3.Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Foremki o śr. 11 cm wysmaruj cienko masłem i wyłóż ciastem francuskim, boki również. Na każdą nałóż po równo boczek, kukurydzę, rozkruszony w rękach twaróg, zalej mieszanką jajek. Na wierzch połóż kawałki żółtego sera.
4.Mini tarty upiecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
Komentarze