Mini tarty francuskie na wypasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebanalna i pożywna przekąska z ciasta francuskiego to gwarancja zadowolenia biesiadników...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe (po 275 gram każde): 2 opakowania
    - ser żółty: 12 dekagramów
    - pierś z kurczaka`: 35 dekagramów
    - pomidory suszone w oleju (słoika tzw. "dżemówki"): 0.5 opakowania
    - koncentrat pomidorwy (30%): 4 łyżeczki
    - bazylia świeża garść (+ bazylia do dekoracji): 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - oliwki czarne/drylowane: 30 sztuk
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini tarty francuskie na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki o długości około 1-1,5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym do chwili aż piersi lekko się zarumienią. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy.
  • koncentrat z przyprawami 2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do koncentratu pomidorowego wraz z garścią drobno posiekanej świeżej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • pierś z kurczaka z dodatkami 3. Do piersi z kurczaka dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • ciasto francuskie 4. Każdy płat ciasta francuskiego kroimy na 6 w miarę równych prostokątów. Lekko nacinamy pozostawiając około 1 cm brzegi, które dociskamy widelcem, aby powstał nam ładny wzorek. Boki ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • przekąski z ciasta francuskiego 5. Na środek każdego prostokąta nakładamy po 2-3 łyżki piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami. Przybieramy pokrojonymi w cienkie talarki oliwkami.
  • 6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni.

    Przed podaniem każdy prostokąt przybieramy listkiem świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować