Mini Tarte

0 (0 ocen)

pyszne ciasteczka prosto z Algierii

Składniki:

  • 150 g masła
    1szkl cukru
    4 cale jaja
    2-3 łyżeczki cukru waniliowego bądź laska wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
    ok. 2-2,5 szkl mąki tyle, aby zagnieść gładkie ciasto
    dżem.
    cukier puder

Mini tarte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczka.
  • 2. Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.
  • 3. Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Następnie układamy ciasteczka parami- spod plus wierzch z dziurka i przekładamy cienko smarując dżemem, delikatnie dociskamy, żeby mieć pewność ze się trzymają. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy