Mini tarty francuskie z jabłkami i karmelem

  • wyświetlono: 68 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne delikatne ciasteczka z udziałem aromatycznych jabłek i ciasta francuskiego a uwieńczeniem całości jest domowy karmel z dodatkiem soli morskiej.....mmm palce lizać.

Magster
  • 12 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

Farsz jabłkowy:
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki goździków mielonych
Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Karmel z solą morską:
2/3 szklanki cukru kryształu
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 30 procentowej
1/2 łyżeczki soli morskiej

Białko jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Mini tarty francuskie z jabłkami i karmelem

  • 1. Farsz jabłkowy:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę, poruszyć mąka i przyprawami przełożyć do garnka dodać cukier i masło, lekko podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści a jabłka będą półmiękkie. Cały czas mieszać aby się nie przypaliły, zestawić z ognia i przestudzic.
  • 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka, wykrawać krazki trochę większe niż obwód szklanki. Łyżka nakładać farsz jabłkowy ok. 2 łyżki na każdy krążek, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem. Następnie nakryć drugim krążkiem ciasta i widelcem nacisnąć brzegi krążków aby się skleiły. Na górnym cieście za pomocą noża zrobić 4 naciecia. Wierzch posmarować białkiem. Pieczenie ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
  • 3. Karmel:
    Do garnka wsypać cukier i wyrównać powierzchnię, podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier zacznie się karmelizować. Mieszać delikatnie do momentu aż cały cukier się nie wytopi i zacznie brązowieć UWAGA: może się łatwo przypalic. Dodać masło , delikatnie mieszać następnie dodać śmietankę, mieszać powoli aby się nie ścięło. Zestawić z ognia i dodać sól i wymieszać.
  • 4. Upieczone ciasteczka polać ciepłym karmelem.

Porady

Uwaga: podczas przygotowania karmelu masło i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym wypadku karmel może się zważyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieciasteczkadeserkijablkamini tartyciasta z jabłkamiciasta z karmelemmini tarty z jabłkamiTart francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka z karmelem i orzechami

Dodane przez: edytak

Kruche ciasteczka z karmelem i orzechami

Orzechowo-karmelowe ciasteczka...

Ciastka francuskie z jabłkami

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Ciastka francuskie z jabłkami

Kruche, delikatne ciasto francuskie....

Mini tarty z jagodami i jeżynami

Dodane przez: Reniutka

Mini tarty z jagodami i jeżynami

Mini tarty z jagodami i jeżynami...

bułeczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: Nina80

bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami

na szybki deser, gdy zachce nam...

Orzeszki z karmelem

Dodane przez: kada

Świąteczne orzeszki z karmelem

Sekretny składnik zapewniający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE