REKLAMA

Mini tarty francuskie z jabłkami i karmelem

wyświetlono: 144 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszne delikatne ciasteczka z udziałem aromatycznych jabłek i ciasta francuskiego a uwieńczeniem całości jest domowy karmel z dodatkiem soli morskiej.....mmm palce lizać.

opublikowany: 21.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    Farsz jabłkowy:
    3 jabłka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    Sok z 1/2 cytryny
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki goździków mielonych
    Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Karmel z solą morską:
    2/3 szklanki cukru kryształu
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki śmietanki 30 procentowej
    1/2 łyżeczki soli morskiej

    Białko jajka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz jabłkowy:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę, poruszyć mąka i przyprawami przełożyć do garnka dodać cukier i masło, lekko podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści a jabłka będą półmiękkie. Cały czas mieszać aby się nie przypaliły, zestawić z ognia i przestudzic.
  • 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka, wykrawać krazki trochę większe niż obwód szklanki. Łyżka nakładać farsz jabłkowy ok. 2 łyżki na każdy krążek, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem. Następnie nakryć drugim krążkiem ciasta i widelcem nacisnąć brzegi krążków aby się skleiły. Na górnym cieście za pomocą noża zrobić 4 naciecia. Wierzch posmarować białkiem. Pieczenie ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
  • 3. Karmel:
    Do garnka wsypać cukier i wyrównać powierzchnię, podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier zacznie się karmelizować. Mieszać delikatnie do momentu aż cały cukier się nie wytopi i zacznie brązowieć UWAGA: może się łatwo przypalic. Dodać masło , delikatnie mieszać następnie dodać śmietankę, mieszać powoli aby się nie ścięło. Zestawić z ognia i dodać sól i wymieszać.
  • 4. Upieczone ciasteczka polać ciepłym karmelem.

Porady

Uwaga: podczas przygotowania karmelu masło i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym wypadku karmel może się zważyć.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Mini tarty francuskie z budyniem i gruszką

Po prostu pyszne:) Bardzo łatwe w przygotowaniu.

kategoria: Ciasta tarty Desery opublikowany: 24.08.2012 | wyświetlono: 18369 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Francuskie mini tarty pieczarkowo-porowe

pyszna wegetariańska przekąska

kategoria: Ciasta Przystawki opublikowany: 19.11.2014 | wyświetlono: 1728 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lucyna86 1

Mini tarty z truskawkami

Kruche babeczki wypełnione dobrociami!

kategoria: Ciasta tarty babeczki babeczki opublikowany: 01.05.2020 | wyświetlono: 295 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: aicha1988 aicha1988

Mini tarty z warzywami

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło.

kategoria: tarty Dania główne jajko opublikowany: 30.04.2016 | wyświetlono: 1085 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bernadetta Bernadetta

Mini tarty francuskie na wypasie

Niebanalna i pożywna przekąska z ciasta francuskiego to gwarancja zadowolenia biesiadników...

kategoria: Przystawki opublikowany: 06.11.2012 | wyświetlono: 257 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE