Mini tarty francuskie z jabłkami i karmelem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne delikatne ciasteczka z udziałem aromatycznych jabłek i ciasta francuskiego a uwieńczeniem całości jest domowy karmel z dodatkiem soli morskiej.....mmm palce lizać.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    Farsz jabłkowy:
    3 jabłka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    Sok z 1/2 cytryny
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki goździków mielonych
    Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Karmel z solą morską:
    2/3 szklanki cukru kryształu
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki śmietanki 30 procentowej
    1/2 łyżeczki soli morskiej

    Białko jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciastka

Mini tarty francuskie z jabłkami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz jabłkowy:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę, poruszyć mąka i przyprawami przełożyć do garnka dodać cukier i masło, lekko podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści a jabłka będą półmiękkie. Cały czas mieszać aby się nie przypaliły, zestawić z ognia i przestudzic.
  • 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka, wykrawać krazki trochę większe niż obwód szklanki. Łyżka nakładać farsz jabłkowy ok. 2 łyżki na każdy krążek, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem. Następnie nakryć drugim krążkiem ciasta i widelcem nacisnąć brzegi krążków aby się skleiły. Na górnym cieście za pomocą noża zrobić 4 naciecia. Wierzch posmarować białkiem. Pieczenie ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
  • 3. Karmel:
    Do garnka wsypać cukier i wyrównać powierzchnię, podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier zacznie się karmelizować. Mieszać delikatnie do momentu aż cały cukier się nie wytopi i zacznie brązowieć UWAGA: może się łatwo przypalic. Dodać masło , delikatnie mieszać następnie dodać śmietankę, mieszać powoli aby się nie ścięło. Zestawić z ognia i dodać sól i wymieszać.
  • 4. Upieczone ciasteczka polać ciepłym karmelem.

Porady

Uwaga: podczas przygotowania karmelu masło i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym wypadku karmel może się zważyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować