mini szarlotki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fenomenalnie kruche i bardzo maślane z przepyszną nutką cynamonu

  • 60 min

Składniki:

  • proporcje na 6 sztuk
    ciasto:
    150g mąki pszennej typ 480
    75g ciepłego masła
    25g cukru pudru
    1 żółtko

    nadzienie:
    3 duże jabłka
    cynamon

    kruszonka:
    4 łyżki mąki
    2 łyżki ciepłego masła
    2 łyżki cukru pudru

Mini szarlotki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem.Na ciasto od razu wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, posypujemy cynamonem.
  • 2. KRUSZONKA – wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wykładamy na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy