Mini Szarlotki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione szarlotki :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    400g mąki pszennej
    200g masła
    2/3 szkl. cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 kg jabłek
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku

Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.
    Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia.
    Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
    Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy