Mini szarlotki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszne mini szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kos. masła
    2 jajka
    1/2 szk. cukru pudru
    1 I 3/4 szk. mąki
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 kg winnych jabłek
    1 op. cukru waniliowego
    3 łyż. cukru
    2 łyż. rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu

Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem I solą, dodać schłodzone, starte na tarce masło, wbić jaja, szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodòwki na ok. 1 godz. Częścią ciasta wylepić 5 foremek do tartaletek. Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, cynamonem I cukrami. Owoce wyłożyć na tartaletki. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski, a korkiem wyciąć kóka. Z paseczków zrobić kratkę na szarlotkach, z kółeczek uformować różyczki oraz listki. Szarlotki piec ok.45-50 minut w temp. 180 st. Podawać na ciepło ( można podgrzać w mikrofalówce ok. 30 sekund) z gałką lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy