Mini szarlotki z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Mini wersja pysznej szarlotki. Upieczona na kruchym, maślanym cieście warstwa słodkich jabłek i posypana grubą warstwą orzechowej kruszonki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto maślane na spód (porcja na ok.20 szt.):
    250 g mąki
    100 g cukru
    200 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    ok.6 małych jabłek lub 3 duże
    3 zaokrąglone łyżki galaretki cytrynowej
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Orzechowa kruszonka:
    6 czubatych łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    3 łyżki masła
    3 łyżki mielonych orzechów

Mini szarlotki z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 1/2 godziny. Rozwałkować i dużą szklanką wykrawać kółka. Wyłożyć do wysmarowanych masłem, z wyłożonym małym kółkiem papieru na dnie, foremek na muffinki.
    2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, galaretkę w proszku i cynamon, wymieszać. Nakładać po ok. 1- 2 łyżki jabłek na surowe ciasto.
    3. Kruszonka: Podane składniki wsypać do miski, ręką zagnieść ciasto o konsystencji kruszonki. Obficie posypać na warstwę jabłek. Piec ok. 35 minut w 180°C.

Porady

W kruszonce można pominąć orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy