Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    3 małe jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    5 dag mlecznej czekolady
    pół szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się martwić.
  • 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.
  • 3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Rodzynki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować