Mini sernik z ricotty z figą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mini serniczek - maxi smak, na kruchym kakaowym spodzie z delikatną figą.

  • 20 min

Składniki:

  • - 500 g sera ricotty
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 budyń waniliowy
    - 3 jajka
    - skórka z 1 cytryny
    - 10 herbatników kakaowych
    - 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem
    - 8 świeżych fig

Mini sernik z ricotty z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini serniczki z ricottą i figą 1. - Herbatniki pokruszyć, dodać roztopioną margarynę, wymieszać.
    - Papier do pieczenia pociąć na kwadraty, wyłożyć nimi blachę do muffinek.
    - Nałożyć masę herbatnikową, ubić ją na dnie - ja użyłam szklanki dopasowanej dnem do otworów w blasze i mocno uciskając dopasowałam masę do spodu babeczek. Wstawić do lodówki.
  • Mini serniczki z ricottą i figą 2. - Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po jednym jajku i miksować dalej.
    - Dodać budyń i skórkę z cytryny. Wyłożyć masę serową na herbatnikową.
    - Piec 15 minut w temp. 180 st.C, po czym wyjąć i położyć figi nacięte na krzyż.
    - Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.

Porady

Wspaniałe na ciepło, świetne na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy