Mini serniczki z prażonym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, puszyste i lekkie - wyjątkowe! Rozpływają się w ustach! A prażone jabłko dodaje im charakteru i kwaskową nutę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Serniczki:

    1 jabłko
    2 łyżki soku z cytryny
    50 g masła
    1 cukier waniliowy
    30 g cukru
    szczypta soli
    2 jaja
    25 g grysiku
    500 g twarożku z wiaderka
    100 g mąki

    JABŁKA:

    800 g jabłek
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    130 ml soku pomarańczowego
    50 g cukru

    PONADTO:

    olej
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Prażone jabłka Placki

Mini serniczki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Jedno jabłko posiekać w drobną kosteczkę. Resztę pokroić w większe kawałki.
  • 2. Cytrynę przeciąć na połowę, wycisnąć sok.
  • 3. 2 łyżki soku z cytryny dodać do jabłek pokrojonych w kosteczkę. Resztę soku wlać do pozostałych jabłek, wlać również 100 ml soku pomarańczowego, dodać 50 g cukru i zagotować. Gotować około 5 minut.
  • 4. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 30 ml soku pomarańczowego, dodać do jabłek i zagotować mieszając. Jabłka przestudzić.
  • 5. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na gładką masę.
  • 6. Dodać jajka, grysik, twarożek oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
  • 7. Do ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę, połączyć.
  • 8. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 9. Podawać z prażonymi jabłkami, udekorować listkami mięty.

Porady

Zamiast soku pomarańczowego można użyć jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować