Mini serniczki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Jedno jabłko posiekać w drobną kosteczkę. Resztę pokroić w większe kawałki.
2.Cytrynę przeciąć na połowę, wycisnąć sok.
3.2 łyżki soku z cytryny dodać do jabłek pokrojonych w kosteczkę. Resztę soku wlać do pozostałych jabłek, wlać również 100 ml soku pomarańczowego, dodać 50 g cukru i zagotować. Gotować około 5 minut.
4.Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 30 ml soku pomarańczowego, dodać do jabłek i zagotować mieszając. Jabłka przestudzić.
5.Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na gładką masę.
6.Dodać jajka, grysik, twarożek oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
7.Do ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę, połączyć.
8.Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
9.Podawać z prażonymi jabłkami, udekorować listkami mięty.
Porady
Zamiast soku pomarańczowego można użyć jabłkowego.
Komentarze