Pachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdza się na świąteczny deser.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu nr 2:
1. śmietana
- 1 litr śmietany 18%
2. bakalie:
- 150 g wiórków kokosowych
- po 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek
3. mąka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Składnik podstawowy dodatkowy:
- białka 5 szt
Składniki robocze:
szczypta soli
1/2 szkl cukru do serniczka
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru do orzechów
6 łyżek wody do orzechów
tłuszcz+ bułka tarta do formy
Mini serniczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.)
2.Orzechowy krokant: część orzechów posiekać, część zostawić w całości. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Wsypać orzechy, wstrząsnąć patelnią aby oblepiły się karmelem i chwilkę podgrzewać. Nie za długo gdyż cukier się skrystalizuje. Jeszcze płynnym orzechowym karmelem udekorować serniczki. Ostudzić.
Komentarze