Mini serniczki z czekoladą i malinami

4.5 (161 ocen)

Słodkie, czekoladowe serniczki z dodatkiem kwaskowych malin. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach :)

Składniki:

  • 700g sera 3-krotnie zmielonego (ja używam sera z wiaderka "Piątnica")
    3 jajka
    250g śmietany kremówki
    3/4 szklanki cukru
    1 op.cukru waniliowego
    1 op.budyniu śmietankowego
    200g mlecznej czekolady
    ok.300g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini serniczki z czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roztop czekoladę 1. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać łyżkami ser, proszek budyniowy i ubitą na sztywno kremówkę. Następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z roztopioną, ostudzoną czekoladą.
  • przed pieczeniem 2. Na dno foremek silikonowych kłaść po porcji czekoladowej masy serowej i porcji masy śmietankowej (foremka powinna być prawie pełna). Na wierzchu powciskać po kilka malin. Serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st.i piec jeszcze 25 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, po czym przełożyć do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi ok.20 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować