Sernik to ciasto, które lubią chyba wszyscy! Polecam czasem z nim poeksperymentować i upiec w innej formie. Takie mini serniczki wyglądają bowiem bardzo apetycznie !!!Do dekoracji można dodatkowo użyć bitej śmietany!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 18 dag mąki,
- 5 dag cukru pudru,
- 8 dag margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- ewentualnie 1 łyżka śmietany
Ser:
- 1 kg sera (3 razy mielonego)
- ¾ kostki masła,
- 350 g cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 8 jajek,
- 1 żółtko,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- 1 olejek pomarańczowy,
Dodatkowo:
• brzoskwinie z puszki do środka. Ilość według uznania. U mnie ok 0,5 brzoskwini na jedną kokilkę.
Mini serniczki z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na około 10 części.
Kokilki wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy koła z papieru i układamy na dnie kokilek). Boki smarujemy tłuszczem. Na dno foremek wykładamy porce ciasta.
2.Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo żółtka. W następnej kolejności dodajemy cukier waniliowy, ser i olejek. Na końcu całość łączymy z mąką i budyniem.
Oddzielnie ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do sera (powoli), najlepiej mieszając ją już za pomocą drewnianej łyżki.
3.
Tak przygotowany ser wylewamy do przygotowanych kokilek. Napełniamy je do połowy wysokości.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na wylany ser. Całość dopełniamy pozostałym serem (mniej więcej do 4/5 wysokości).
4.Tak przygotowane serniczki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z foremek.
Komentarze