Mini serniczki w czekoladzie na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy.
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, odsączamy.
Śmietanę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
Do sera dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.Mieszamy.Cienką strozka wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia sie składników.Dodajemy brzoskwinie,lekko mieszamy.
2.Przygotowujemy 7 filizanek.
Pierniki kruszymy.
Masę serową wlewamy do 3/4 wysokosci filizanki.Z wierzchu posypujemy warstwą (ok 2 cm) piernika.Wstawiamy do lodowki na 1 godzinę.
3.Po godzinie wyjmujemy z lodowki filizanki z sernikiem.Podcinamy wykalaczka boki lub na chwilkę wkladamy filizanke do wrzątku i wyjmujemy serniczki na talerz.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem.Konsystencja rozpuszczonej czekolady powinna byc dosc płynna,aby mozna było swobodnie polac serniki.
Polewę studzimy.Gdy bedzie letnia polewamy nią serniki.Ozdabiamy cukiereczkami i wstawiamy do lodowki na ok 2 godziny-do zastygnięcia czekolady.
Porady
Zamiast filizanek mozna uzyc innych form na na babeczki.
Masę serową możemy dosłodzic wedle gustu.
Do masy mozna dodac pokruszone biszkopty.
Komentarze