Mini serniczki owsiane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekane płatki owsiane z naturalnym serkiem homogenizowanym i miodem to pomysł na weekendowe spotkanie przy stole, gdy nie trzeba się rano spieszyć i można delektować się posiłkiem. Takie śniadanie doda energii na cały dzień i zadba o nasze zdrowie o każdej porze roku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 łyżka płynnego miodu,
    1 łyżka startej skórki z cytryny,
    40 dag serka homogenizowanego,
    3 łyżki suszonej żurawiny,
    10 dag płatków owsianych.

Mini serniczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z miodem, skórką cytrynową, wymieszać z serkiem homogenizowanym. Dodać opłukaną suszoną żurawinę i płatki owsiane. Delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą, przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych kaszą manną foremek do zapiekania.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez 30 minut.
    Podawać z sokiem owocowym lud ulubionym dżemem.

Porady

Miód aby był płynny można podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej.

Komentarze

Podobne przepisy