Mini serniczki na zimno z karmelem

0 (0 ocen)

  • 3 min

Robie je na szczególne okazje. Goście sa mile zaskoczeni niespodzianka w postaci karmelu w środku.

  • 3 min

Składniki:

  • 1kg twarogu sernikowego(wiaderko)
    15 duzych biszkoptow
    500ml śmietany słodkiej 30%
    śmietan fix,
    2łyżki zelantyny,
    3 łyzki rozpuszczonego kakao,
    6 łyzek cukru,
    400g masy kajmak.
    dodatkowo 15 szklanek do herbaty,
    15 kieliszkow
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini serniczki na zimno z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1.Bitą śmietane ubijamy z śmietan-fix na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem nastepnie dodajemy do niego ubita śmietane. Mase dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy 3łyżki rozpuszczonego kakao oraz 1łyżke zelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i delikatnie miksujemy na malych obrotach. Nakladamy do szklanek po ok3łyżki masy do środka wciskamy kieliszek tak by nie dochodzil do samego denka i wkładamy do lodówki na ok.1h
    2.wyjmujemy z lodowki nastepnie kazdy kieliszek napełniamy gorącą woda i powoli wyciągamy kieliszek tak aby powstały wgłebienia. Mase kajmak mieszamy z 4 łyzkami mleka,napełniamy wgłegienia po ok 2łyzeczki.
    3.Druga mase serowa łączymy z rozpuszczoną zelatyna tak jak poprzednio. nastepnie przekładamy ją do szklanek jak wyzej po ok 3łyżki. Na gore układamy biszkopt i do lodówki na 1h.
    4.Po godzinie gotujemy wode w garnku do takiej wysokości jak serniczki w szklankach. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy delikatnie boki serniczków. Szklanke wkładamy na chwile do wody nastepnie obracamy do góry nogami i uderzamy żeby sernik wypadł. Na koniec wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować