Mini serniczki na zimno z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1.Bitą śmietane ubijamy z śmietan-fix na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem nastepnie dodajemy do niego ubita śmietane. Mase dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy 3łyżki rozpuszczonego kakao oraz 1łyżke zelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i delikatnie miksujemy na malych obrotach. Nakladamy do szklanek po ok3łyżki masy do środka wciskamy kieliszek tak by nie dochodzil do samego denka i wkładamy do lodówki na ok.1h
2.wyjmujemy z lodowki nastepnie kazdy kieliszek napełniamy gorącą woda i powoli wyciągamy kieliszek tak aby powstały wgłebienia. Mase kajmak mieszamy z 4 łyzkami mleka,napełniamy wgłegienia po ok 2łyzeczki.
3.Druga mase serowa łączymy z rozpuszczoną zelatyna tak jak poprzednio. nastepnie przekładamy ją do szklanek jak wyzej po ok 3łyżki. Na gore układamy biszkopt i do lodówki na 1h.
4.Po godzinie gotujemy wode w garnku do takiej wysokości jak serniczki w szklankach. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy delikatnie boki serniczków. Szklanke wkładamy na chwile do wody nastepnie obracamy do góry nogami i uderzamy żeby sernik wypadł. Na koniec wstawiamy do lodówki.
Komentarze