Mini-serniczki bananowe z polewą czekoladowo-jagodową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Małe serniczki na zimno z dodatkiem bananów, wykończone słodką polewą czekoladowo-jagodową i udekorowane świeżymi owocami to doskonałe zwieńczenie świątecznego obiadu lub pyszny podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 8 okrągłych dużych biszkoptów
    masa serowo-bananowa:
    220 g serka waniliowego
    2 małe dojrzałe banany
    1 op. galaretki cytrynowej
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
    polewa:
    40 g białej czekolady
    2 łyżki śmietanko 30%
    1 łyżka soku z czarnych jagód
    dekoracja:
    borówki amerykańskie
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Mini-serniczki bananowe z polewą czekoladowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Studzimy. Banany obieramy, kroimy na nieduże kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładkie puree. Łączymy z serkiem waniliowym i przestudzoną galaretką i dokładnie mieszamy.
  • 2. Silikonowe foremki do babeczek smarujemy lekko olejem od wewnątrz. Do foremek przekładamy masę serową do pełna i na wierzchu układamy po jednym biszkopcie spodem do góry lekko je wciskając. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Dobrze stężałe serniczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i układamy na talerzykach biszkoptem do dołu. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy z sokiem jagodowym i pokruszoną czekoladą cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Przestudzamy i polewamy mini-serniczki. Każdą porcję dekorujemy borówkami i świeżymi listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki amerykańskie Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować