Małe serniczki na zimno z dodatkiem bananów, wykończone słodką polewą czekoladowo-jagodową i udekorowane świeżymi owocami to doskonałe zwieńczenie świątecznego obiadu lub pyszny podwieczorek.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
8 okrągłych dużych biszkoptów
masa serowo-bananowa:
220 g serka waniliowego
2 małe dojrzałe banany
1 op. galaretki cytrynowej
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
polewa:
40 g białej czekolady
2 łyżki śmietanko 30%
1 łyżka soku z czarnych jagód
dekoracja:
borówki amerykańskie
listki mięty
Mini-serniczki bananowe z polewą czekoladowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Studzimy. Banany obieramy, kroimy na nieduże kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładkie puree. Łączymy z serkiem waniliowym i przestudzoną galaretką i dokładnie mieszamy.
2.Silikonowe foremki do babeczek smarujemy lekko olejem od wewnątrz. Do foremek przekładamy masę serową do pełna i na wierzchu układamy po jednym biszkopcie spodem do góry lekko je wciskając. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
3.Dobrze stężałe serniczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i układamy na talerzykach biszkoptem do dołu. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy z sokiem jagodowym i pokruszoną czekoladą cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Przestudzamy i polewamy mini-serniczki. Każdą porcję dekorujemy borówkami i świeżymi listkami mięty.
Komentarze