Mini serniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, na dwa kęsy mini serniczki zawróciły w głowie całej mojej rodzince :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    120 g herbatników
    50 g masła

    Masa serowa:

    400 g białego sera
    2 jajka
    100 ml śmietany 30%
    60 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    70 g białej czekolady
    sok z połowy cytryny

    Polewa czekoladowa:
    10 dag masła
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao

    Ponadto pół szkl. śmietanki kremówki 30%

Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka. Wkładamy do foremek na muffinki i podpiekamy ok 10 minut w 180*C
  • 2. Ser mielimy w blenderze, dodajemy jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozkruszoną czekoladę i sok z cytryny. Śmietankę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej.
  • 3. Foremki na muffinki wypełniamy masą serową i pieczemy ok 40 minut w 130*C. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki (najlepiej jest zostawić je na noc, ale jak ktoś jest łasuchem to śmiało może je wyciągnąć wcześniej:) )

  • 4. Masło roztapiamy. Białko ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtko i kakao. Dobrze mieszamy. Na koniec stopniowo wlewamy gorące masło. Gotową polewą polewamy babeczki. Śmietankę ubijamy i dekorujemy nią bebeczki. Wierz dekorujemy wg. uznania :)

Porady

zamiast herbatników można użyć kruchego ciasta. Herbatniki można również wymieszać z nutellą.

Komentarze

Podobne przepisy