Mini ruloniki z nadzieniem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te kruche ciasteczka często goszczą na moim stole do kawy. Lekko słodkie ciasto i wkład z czarnej porzeczki – to super duet.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mąki + do podsypania
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    Sól do smaku
    20 dag masła
    2 żółtka
    1 białko
    ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
    ½ szklanki całych porzeczek czarnych
    Cukier puder do posypania
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Ciastka

Mini ruloniki z nadzieniem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder, żółtka, sól do smaku, masło- składniki posiekać nożem, potem zagnieść szybko ciasto. Schłodzić w lodówce.
    Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na cienki płat. Przekroić na 3 pasy wzdłuż.
    Całe porzeczki delikatnie rozgnieść widelcem. Pasy posmarować dżemem. Ba brzegach pasów ułożyć rozgniecione porzeczki. Zwinąć ciato(drugi brzeg posmarować białkiem, by lepiej skleić brzeg). Ostrym nożem pociąć na małe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na rumiany kolor. Po przestudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

1.owoce do ciastek mogą być świeże lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować