Te kruche ciasteczka często goszczą na moim stole do kawy. Lekko słodkie ciasto i wkład z czarnej porzeczki – to super duet.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag mąki + do podsypania
1/3 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
Sól do smaku
20 dag masła
2 żółtka
1 białko
½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
½ szklanki całych porzeczek czarnych
Cukier puder do posypania
Papier do pieczenia
Mini ruloniki z nadzieniem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder, żółtka, sól do smaku, masło- składniki posiekać nożem, potem zagnieść szybko ciasto. Schłodzić w lodówce.
Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na cienki płat. Przekroić na 3 pasy wzdłuż.
Całe porzeczki delikatnie rozgnieść widelcem. Pasy posmarować dżemem. Ba brzegach pasów ułożyć rozgniecione porzeczki. Zwinąć ciato(drugi brzeg posmarować białkiem, by lepiej skleić brzeg). Ostrym nożem pociąć na małe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na rumiany kolor. Po przestudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze