Mini roladki w sosie winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy roladki.
2.Spinamy je wykałaczkami.
3.Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki.
4.Gdy roladki się podsmażą na patelnię wlewamy wino i bulion, dodajemy kilka gałązek tymianku, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, Mąkę mieszamy ze śmietaną. Roladki wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu.
5.Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną i prawie zaczyna się rozpadać. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego :)
Komentarze