Mini roladki w sosie winogronowym

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam łączyć mięso z owocami. Przygotowałam sos z winogron - sos jest delikatny, kremowy, ze słodką nutą, domownikom bardzo smakował.

  • 40 min

Składniki:


  • schab 400g,
    pęczek natki pietruszki,
    wino czerwone półsłodkie 125 ml,
    bulion 250ml,
    1 łyżka masła,
    olej do smażenia,
    125g ciemnych winogron,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżka mąki,
    200g kremówki,
    kilka gałązek tymianku,
    kasza gryczana do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Mini roladki w sosie winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini roladki w sosie winogronowym 1. Schab rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy roladki.
  • Mini roladki w sosie winogronowym 2. Spinamy je wykałaczkami.
  • Mini roladki w sosie winogronowym 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki.
  • Mini roladki w sosie winogronowym 4. Gdy roladki się podsmażą na patelnię wlewamy wino i bulion, dodajemy kilka gałązek tymianku, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, Mąkę mieszamy ze śmietaną. Roladki wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu.
  • Mini roladki w sosie winogronowym 5. Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną i prawie zaczyna się rozpadać. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso Schab Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować