Mini-ptysie z pastą śledziową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Śledzik w wersji dość świątecznej - podany w formie pasty z cebulką i jabłkiem, którą wypełniłam małe ptysiowe ciasteczka. Taką pastę można oczywiście przygotować po prostu na kanapki, jednak te pyszne maleństwa świetnie wyglądają i będą idealne jako przystawka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto ptysiowe:
    1 szklanka wody
    60 g. masła
    115 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    2-3 duże jajka
    Pasta śledziowa:
    1-2 filety ze śledzia, wymoczone i nie za słone
    pół niewielkiej cebuli
    1 małe jabłko
    żółty tarty ser- ilość wg gustu - powinien stanowić co najmniej połowę ilości pasty
    1 łyżeczka oleju
    delikatny majonez lub jogurt naturalny
    świeżo mielony czarny pieprz
    Dodatkowo:
    sałata roszponka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini-ptysie z pastą śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0naba7w 1. Przygotowanie:
    Mini-ptysie: wodę zagotowuję z solą i masłem. Do lekko gotującej się wody wsypuję całą mąkę, zdejmuję garnek z ognia i drewnianą łyżką ucieram energicznie, aż mąka dokładnie połączy się z wodą i z ciasta powstanie kula. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia. Wbijam jedno jajko, ubijam drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie - i tak kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę wyłożoną papierem małe ciasteczka (można to też zrobić za pomocą dwóch łyżeczek). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. 20-30 minut (po 20 minutach warto sprawdzić na jednym ptysiu, czy już jest upieczony).
    Pasta śledziowa: cebulę i śledzia blenduję lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję starte drobno jabłko, olej i starty ser, mieszam dokładnie. Dodaję majonez lub jogurt, doprawiam do smaku pieprzem. Można dodać posiekany szczypiorek.
    Upieczone, ostudzone ptysie przekrajam na pół. Do dolnej połówki nakładam po gałazce roszponki i łyżeczce pasty, przykrywam drugą połówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować