Ptysie na jeden gryz, wypełnione kremem na bazie kaszki mannej i advocatu. Wzbudzają zainteresowanie, zachwyt i ciekawość. Każdy chętnie sięga po kolejnego...
Mini ptysie z kaszą manną i advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku mieszamy mleko z wodą, dodajemy masło oraz szczyptę soli i podgrzewamy do rozpuszczania się masła. Całośćdoprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do momentu, kiedy masa zacznie zbijać się w całośći odstawać od ścianek naczynia.
Odstawiamy do wystudzenia.
2.Do wystudzonej masy wbijamy jaja po jednej sztuce, każdorazowo miksując około 2 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
3.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ptysie wielkości orzecha włoskiego, zachowując niewielkie odstępy między nimi.
Z podanej ilości wyszło mi około 60 sztuk.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na pół.
4.Aby przygotować krem, należy zagotować mleko, zdjąć z gazu, wymieszać z advocatem, cukrem i kaszą manną, postawić z powrotem na gazie i gotować około 10 minut, aż kaszka stanie się gęsta.
Masę odstawiamy do wystudzenia, a następnie ucieramy z masłem.
Kremem napełniamy mini ptysie, które możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Komentarze