Mini ptysie z bitą śmietaną i żurawiną

0 (0 ocen)

Maleńkie i zgrabne mini ptysie :) z bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy śmietany proponuję dodać suszoną żurawinę.

Składniki:

  • Ciasto

    - 1 szklanka mąki;
    - 250 ml wody;
    - 90 g margaryny;
    - szczypta soli;
    - 4 jajka.

    Dodatkowo

    - 1 szklanka śmietany 30%;
    - 1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie cukier waniliowy);
    - suszona żurawina.

Mini ptysie z bitą śmietaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj mini ptysie. Piec w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 20 minut.
    Śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier. Przełóż do rękawa cukierniczego.
    Wystudzone ptysie przekrój na pół i nadziej śmietanką, a śmietanę posyp żurawiną. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy