Mini ptysie z bitą śmietaną i z mascarpone

4.5 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ptysie przygotowałam na spotkanie rodzinne.
Zrobiłam je nie za duże aby były podzielne.
Ptysie wyszły bardzo pyszne , śmietana połączona z serkiem mascarpone to dla
moich wnuków najlepsze nadzienie które uwielbiają.
Wnuki ucieszone i bardzo zadowolone, a ptysie znikły w mgnieniu oka.
Polecam jako deser na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na ptysie;
    masło lub margaryna 250 g,
    mąka pszenna 2 szkl( około 500 g),
    woda 2 szkl. + szczypta soli,
    jajka 6 ( jak mniejsze to 7),
    Masa śmietankowo - serowa
    śmietana kremówka 30 % 600 ml,
    serek mascarpone 400 g,
    cukier puder 3 łyżki. + do oprószenia ptysi,
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Mini ptysie z bitą śmietaną i z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę przelewamy do garnka dodajemy szczyptę soli , masło i gotujemy.
    Do gotującej się wody z masłem przesiewamy przez sitko mąkę i energicznie
    mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.
    Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
    Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy , pamiętając o tym że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
    Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
    Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.

    Krem śmietankowo serowy ;
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, następnie łączymy z serkiem mascarpone.

    Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

Rada; Jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem. Ptysie możemy napełniać różnymi innymi , ulubionymi kremami np. kremem budyniowym z mascarpone .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować