mini ptysie

0 (0 ocen)

  • Średni

małe ptysiowe conieco, dobre na każdą okazję.. :) place lizać!

  • Średni

Składniki:


  • - woda: 1 szklanka
    - margaryna (lub masło): 80 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - Tłuszcz (do posmarowania blachy): 1 łyżka
    - śmietana 30% (lub gotowa bita śmietana lub dowolny krem): 1 opakowanie
    - wanilia lub cukier waniliowy (opcjonalnie do bitej śmietany): 1 szczypta

Mini ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, dosypując powoli mąkę. Gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów garnka. Tak przygotowaną masę odstawić, aby ostygła, a następnie wyrobić dokładnie z dodawanymi po jednym jajkami. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń.
  • 2. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżką lub wyciskać przez szprycę porcje ciasta, zachowując dość duże odstępy. Piec w temperaturze 220°C przez 20-30 minut. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Gotowe ciastka ostudzić. W czasie gdy ciastka stygną, ubić śmietanę (można dodać wanilię). Ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną (można użyć gotowej) lub dowolnym kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy