Mini-ptysie

0 (0 ocen)

Mała przekąska na słodko :)

Składniki:

  • ciasto:
    woda 1 szkl
    masło 100 g
    mąka pszenna 1 szkl
    jajka 4 szt
    sól 1 szczypta
    krem:
    masło 3/4 kostki
    budyń waniliowy 1 op
    mleko 2 % 1,5 szkl
    cukier 2 łyżki
    likier kokosowy 1 kieliszek

Mini-ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cisto ptysiowe 1. Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i mieszać aż na nie pojawi się biały osad. Zdjąć z ognia i kolejno miksować z jajkami. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni na kolejne 20 minut.
  • przekrojone ptysie 2. Wystudzone ptysie przekroić na pół.
  • ptysie z kremem 3. Budyń ugotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń, na końcu połączyć z likierem. Krem wyciskać szprycą na ptysie.
  • gotowe ptysie 4. Gotowe ptysie schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy