Mini ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na min ptysie z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 ml wody (1 szklanka)
    125 g margaryny
    5 jaj
    150 g mąki pszennej (1 szklanka)

    250 ml schłodzonej kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru malinowego lub cukru pudru

Mini ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza.
    Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta.
    Piec w piekarniku bez termoobiegu.
    Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną.
    Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru.
    Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i serek mascarpone. Dzięki cukrowi z dodatkiem malin masa barwi nam się na różowo. Ptysie przekroić i nakładać masę, udekorować owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy