Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miniciasteczka dla dzieciaków, bez glutenu. Super ciastka do rączki. Nie pogardzą nimi również dorośli.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej o pojemności 300 ml
    150 ml drobnego cukru do wypieków
    20 dag masła
    120 ml letniej, przegotowanej wody
    Papier do pieczenia
    Do dekoracji:
    2 płaskie łyżki jasnego miodu
    Cukier trzcinowy
    Dowolny dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, masło, wodę, posiekać składniki, zagnieść el0astyczne ciasto. Podzielić na 8 kawałków,
    uformować wałeczki, pociąć na 5 cm kawałki uformować księżyce, końce lekko spłaszczyć.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, umieścić ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, wstawić ciastka, piec w tej temp.
    30 minut. Wystudzone ciastka posmarować płynnym miodem, zanurzyć w cukrze trzcinowym. Można ciasteczka posmarować na grzbiecie dowolnym dżemem
    i posypać cukrem.

Porady

1.ciastka najlepiej smakują na następny dzień po wykonaniu, są lekko nawilgnięte miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować