Mini placki ziemniaczane z fetą i szynką

4.49 (161 ocen)

Food finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....

Składniki:

  • Składniki:
    4-5 dużych ziemniaków
    1 jajko
    łyżka pszennej mąki
    kilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczku
    ser typu feta albo zwykły twarożek
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    kilka pomidorków koktajlowych
    szczypiorek
    pęczek koperku
    1 czerwona cebula
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Mini placki ziemniaczane z fetą i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam.
  • 2. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Łosoś Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować