Mini pizzerinki z cebulą i pieczarkami

4.48 (194 ocen)

  • 50 min

Szybkie pizzerinki w sam raz na przekąske do pracy, szkoły

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju
    szklanka letniego mleka
    20g drożdży
    Na wierzch:
    ketchup
    mak
    2 cebule
    20 pieczarek
    20dkg sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini pizzerinki z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wylewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie dodajemy pozostałe składniki (zostawiamy trochę mąki by później podsypać – około 50 g) i dokładnie mieszamy
  • 2. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je podsypując reszta mąki aż nie będzie się kleiło do rąk
  • 3. Ciasto rwiemy rękami i formujemy kuleczki a z nich rozwałkowujemy placuszki. Smarujemy ketchupem, posypujemy pokrojoną cebulą wymieszaną z makiem, pieczarkami i startym serem. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować