MINI PIZZERINKI FIT (BEZ DROŻDŻY)

4.5 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dietetyczne mini pizzerinki z wegetariańskimi dodatkami wykonane są bez drożdży, z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem płatków gryczanych oraz płatków jaglanych. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    6 łyżek płatków gryczanych
    6 łyżek płatków jaglanych
    200 g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    sól
    Dodatkowo:
    200 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula czerwona
    100 g żółtego sera
    ketchup
    tymianek suszony
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki Przekąski

Mini pizzerinki fit (bez drożdży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • 3. Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15-18 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować