Mini pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W sam raz na piknik :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 g drożdży + 1/4 szkl mleka + 1 łyżeczka cukru
    po 200 g mąki pszennej i żytniej T720
    jajko
    po łyżeczce soli, słodkiej papryki i ziół prowansalskich
    1 łyżka oliwy
    dodatki:
    ketchup + zioła prowansalskie + słodka papryka
    150 g szynki drobiowej
    pomidorki koktajlowe
    300 pieczarek
    1 kulka mozzarelli light
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać mąki, przyprawy, wbić jajko, wlać zaczyn i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać oliwę, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody. 2-3 łyżki ketchupu wymieszać z ziołami i papryką.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem ketchupowym i nałożyć dodatki: szynkę, podsmażone pieczarki, pokrojone pomidorki, krążki cebuli i startą mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować