Mini pizze ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Alternatywa dla tradycyjnej pizzy i odpoczynek od mięsa

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże (świeże): 40 gramów
    - cukier: 1 szczypta
    - mąka: 500 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - mąka (do wyrabiania ciasta): 1 łyżka

    - kozi ser: 200 gramów
    - cytryna: 1 łyżka
    - pieprz, sól: 2 szczypty
    - ziemniaki (ugotowane, np. z poprzedniego dnia): 4 sztuki
    - ziele angielskie: 3 szczypty
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Mini pizze ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. drożdże z cukrem, rozpuścić w ciepłej wodzie (200 ml ). Mąka, sól, i olej połączyć w jednej misce. Wlać do niej tam rozpuszczone drożdże. Zagnieść na gladkie ciasto. W ramach potrzeby dodać kolejne 50ml wody(ciepłej). Ciasto zostawić do podrośnięcia (około 1h), ciasto winne byc przykryte i pozostawione w ciepłym miejscu.

    2. ciasto podzielić na 8 części (lub więcej, wedle uznania) i stworzyć placki w takim sposób by nie wypadało nadzienie (z grubszą krawędzią).

    3. w tym czasie ser kozi połączćc z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Jeśli potrzeba dodać troche jogurtu. Masa powinna być łatwa do smarowania.

    4. Każdy placek posmarować masą serową. Na tym polozyć kilka plastrów ziemniaków. Na samej górze pokruszyć trochę sera

    5. Nagrzać piekarnik. Elektryczny, gazowy: 220 stopni, termoobieg 200 stopni

    6. Piec by placki sie zarumieniły,okolo 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować