Mini pizze z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina uwielbia tuńczyka.Mini pizze okazały się bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęły z talerza.Smakują na ciepło i na zimno.Idealne na przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    10 dag sera żółtego
    zioła prowansalskie
    bazylia suszona
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki

Mini pizze z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem,dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy mięciutkie ciasto.
  • 2. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.
  • 3. Ciasto wakujemy na stolnicy i za pomocą szklanki o średnicy 9 cm wykrawamy krążki.Na każdy krążek nakładamy porcje tuńczyka i oprószamy ziołami prowansalskimi i bazylią.
  • 4. Mini pizze układamy na blaszce posmarowanej masłem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim pizze,zapiekamy chwilę,aż się rozpuści.

Porady

Z przepisu wychodzi 12 sztuk o średnicy 9 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy