Mini pizze z pikantnym salami i słodką papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Łatwy

Błyskawiczne przekąski na "babski wieczór" czy "męskie granie" przy piwie. Idealne do zagryzania w trakcie ekscytującego meczu czy filmu. Dla "leniwych", idealny zamiennik pasztecików do gorącego barszczyku.
Z podanej proporcji wychodzi około 30 przekąsek.
Ciasto możemy wykorzystać do przygotowania domowych paluchów z ziołami, z serem czy z grubą solą morską.

  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki pszennej
    12 g drożdży
    125 g ciepłej wody
    25 g oleju
    łyżka ziół prowansalskich
    szczypta cukru i soli
    DODATKI:
    1 cebula fioletowa
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki zielonej
    2 łyżki kaparów
    4 sztuki pomidorów suszonych w oliwie
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sól i pieprz do smaku
    SOS opcjonalnie:
    2 Łyżeczki koncentratu pomidorowego
    szczypta cukru i soli
    1 łyżka oleju ( można dodać ten, z zalewy z pomidorów suszonych)
    pół łyżeczki oregano
    do posypania ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pizza Dodatki Przekąski Ser

Mini pizze z pikantnym salami i słodką papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i wodę, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy mąkę, zioła prowansalskie i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dosypujemy sól i dodajemy olej ( może być smakowy np. z czosnkiem lub suszonymi pomidorami). Wyrobione ciasto zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.
    W tym czasie przygotowujemy dodatki i sos.
    Cebulę i papryki ścieramy na tarle lub kroimy . Jeśli używamy tarła, musimy warzywa odcisnąć z nadmiaru soku.
    Salami i pomidory kroimy w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy wszystkie pokrojone składniki, kapary oraz przyprawy i podsmażamy około 2 minuty.
    Zostawiamy do ostygnięcia, a my rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy mini pizze przy pomocy szklanki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy sosem pomidorowym lub oliwą i nakładamy łyżeczką farsz. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym.
    Mini pizze pieczemy w rozgrzanym do około 190 stopni piekarniku przez około 10-13 minut. Upieczone mini pizze możemy doprawić jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką pietruszki.
    Smacznego:)

Porady

Ciasto idealnie nadaje się do mrożenia. Polecam zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić. Dobrze mieć takie ciasto "w pogotowiu". W razie niespodziewanego najazdu znajomych możemy na szybko zrobić również słone, serowe lub ziołowe paluchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Pieczarki Suszone pomidory Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować