Mini pizze z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy rozpuszczone drożdże. Dodajemy sól oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oliwie smażymy pieczarki razem z cebulą przez 10 minut. Oprószamy solą oraz pieprzem. Kiełbasę żywiecką kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych otworach.
3. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy okrągłe placuszki. Smarujemy je ketchupem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję pieczarek i kiełbasy. Oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Placuszki posypujemy po wierzchu żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze