Mini pizze z pieczarkami i kiełbasą

4.5 (152 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonała przekąska dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szklanki wody,
    2 szklanki mąki,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    30g drożdży,
    2 łyżki oliwy,
    ½ łyżeczki soli,
    Dodatkowo:
    400g pieczarek,
    1 cebula,
    150g kiełbasy żywieckiej,
    150g żółtego sera,
    ketchup.
    oliwa,
    sól,
    pieprz,
    bazylia.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Mini pizze z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy rozpuszczone drożdże. Dodajemy sól oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    2. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oliwie smażymy pieczarki razem z cebulą przez 10 minut. Oprószamy solą oraz pieprzem. Kiełbasę żywiecką kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych otworach.
    3. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy okrągłe placuszki. Smarujemy je ketchupem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję pieczarek i kiełbasy. Oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Placuszki posypujemy po wierzchu żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować