Przygotowanie pizzy "jak z pizzerii" wcale nie jest trudne, a mały format szczególnie spodoba się dzieciom.
2 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa - 350 g
ciepła woda - 175 ml
świeże drożdże - 12 g
oliwa - 1 łyżeczka
sól – 1/4 łyżeczki
cukier - 1/4 łyżeczki
SOS POMIDOROWY:
pomidory bez skórki - 1/2 puszki
oliwa – 1 łyżeczka
tymianek – 1/2 łyżeczki
sól - do smaku
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
cukier - 1/4 łyżeczki
DODATKI:
pieczarki podsmażone – 300 g
mozzarella starta na tarce – 150 g
tymianek – do smaku
cukinia - 150 g
cebula – 1 szt.
suszone pomidory z zalewy – 10 szt.
sól – do smaku
pieprz – do smaku
oliwa /może być spod pomidorów/ - 2 łyżki
Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS POMIDOROWY: oliwę i rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do garnka i zagotowuję. Ogień zmniejszam, dodaję przyprawy i cukier, dalej gotuję, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
2.DODATKI: pokrojoną w piórka cebulę podsmażam do miękkości, dodaję pokrojoną cukinię, doprawiam do smaku i smażę 2-3 minuty. Patelnię zdejmuje z ognia, dodaję pokrojone pomidory odsączone z oliwy i całość odstawiam do przestygnięcia.
3.CIASTO: drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, ciepłą wodę i mieszam. Całość wyrabiam do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Z ciasta formuję małe, okrągłe spody do pizzy i układam je na papierze do pieczenia.
4.Wcześniej rozgrzewam piekarnik do 250°C z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła mini pizze. Ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanymi wcześniej spodami.
Szybko rozsmarowuję sos i układam dodatki. Blaszkę wkładam do piekarnika na drugą półkę od góry. Piekę 8-10 minut.
Porady
*oczywiście wg tego przepisu można też upiec pizzę w dużym formacie
Komentarze