Mini pizze po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy kiełbasę i pieczarki w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Z ciasta formujemy 4 kulki, rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej olejem formie. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy sosem, posypujemy połową sera, układamy cebulę, kiełbasę, paprykę i pieczarki. Posypujemy przyprawami oraz resztą sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 min.
Komentarze