PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Mini pizze po wiejskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/31/80e6d2422354a3b84e4b8e8bb3cbaa6600f0fe13.jpeg30122509http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mini-pizze-po-wiejsku
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej,
40 g świeżych drożdży,
1 szkl. ciepłej wody,
Szczypta cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zioł prowansalskich
3 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu,
Bazylia, sól, pieprz
Nadzienie:
150 g sera żółtego,
150 g kiełbasy wiejskiej,
1 cebula,
Ćwiartka czerwonej papryki,
4 duże pieczarki,
Sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Mini pizze po wiejsku
1.
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy kiełbasę i pieczarki w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Z ciasta formujemy 4 kulki, rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej olejem formie. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy sosem, posypujemy połową sera, układamy cebulę, kiełbasę, paprykę i pieczarki. Posypujemy przyprawami oraz resztą sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze