Mini pizze po wiejsku

0 (0 ocen)

pyszne i chrupiące pizze

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej,
    40 g świeżych drożdży,
    1 szkl. ciepłej wody,
    Szczypta cukru,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka zioł prowansalskich
    3 łyżki oleju
    Sos pomidorowy:
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki ketchupu,
    Bazylia, sól, pieprz
    Nadzienie:
    150 g sera żółtego,
    150 g kiełbasy wiejskiej,
    1 cebula,
    Ćwiartka czerwonej papryki,
    4 duże pieczarki,
    Sól, pieprz

Mini pizze po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy kiełbasę i pieczarki w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
    Z ciasta formujemy 4 kulki, rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej olejem formie. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy sosem, posypujemy połową sera, układamy cebulę, kiełbasę, paprykę i pieczarki. Posypujemy przyprawami oraz resztą sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy